Gå videre til innhold
Fargen på kabelrørene under bakken forteller hva slags kabler rørene inneholder. Illustrasjon: Trainor AS - Electri City
Fargen på kabelrørene under bakken forteller hva slags kabler rørene inneholder. Illustrasjon: Trainor AS - Electri City

Nyhet -

Usynlig og fargerik «underverden»

Bakken du trår på er full av kommunikasjon. Langs hele vårt langstrakte land går det kabler og rør på kryss og tvers, usynlig for de fleste, men høyst viktige for at alt skal fungere. Der nede, under fotavtrykkene dine finnes fargerikt og nøye planlagt system – har du lært deg fargespråket?

Nasjonal fargekoding

Kablene og rørene i bakken danner et omfattende nettverk av alt fra høyspentkabler, via kommunale kloakk- og vannforsyningsrør, til fiberoptiske glasstråder. Til sammen snakker vi om tusenvis av kilometer med kraftforsyning og kommunikasjon. En nasjonal fargekoding sørger for oversikt over rørenes bruksområde: Svart, grå, oransje og blå brukes til kommunale rør (f.eks kloakkrør, overvannsrør og vannforsyning), mens gult og grønt brukes på rør for tele- og TV-kabler, og strømforsynligskabler lagt i røde rør. For hver rørtype er det egne krav, for eksempel til hvor og hvordan de skal legges, hvor tykke de skal være osv. For deg som arbeider nær kabler i bakken, er det viktig å kjenne til dette språket, slik at du unngår skade på mennesker og verdier.

Vil du vite mer om kabler og kabelrør i bakken? E-læringskurset "Aktiviteter nær kraftledninger, kabler i bakken og legging av kabelrør" blir tilgjengelig på trainor.no i januar 2019, og er spesielt rettet mot alle som utfører arbeid nær kraftlinjer og kabler i bakken.

Related links

Emner


Kursvirksomhet siden 80-tallet

Vi har kurset folk innenlands og utenlands, offshore og på land, og var blant de første aktørene på markedet da vi lanserte vårt første e-læringskurs i 1996. Siden den gang har tradisjonell og digital opplæring gått hånd i hånd, og vi har utviklet opplæringsløsninger som imøtekommer behovet i en bred energibransje. Vi samarbeider tett med myndigheter og bransjeorganisasjoner, og legger vår ære i å levere kurs som alltid er faglig oppdatert og godt formidlet i en brukervennlig plattform. Hele tiden dedikert til sikkerhet.

Pressekontakt

Eva Nordskog

Eva Nordskog

Pressekontakt Kommunikasjonsansvarlig / CCO +47 90875544

Relatert materiale