Presserom

Til trainor.no
Følg Trainor

Nå kan også de over 50 få dekket høyspenningskurs

Pressemelding   •   mar 16, 2018 09:00 CET

Høyspenningskompetanse er et av kravene til oppgradering av sertifikat. Foto: Trainor

-En seier for sikkerhet og kompetanseheving, og for at man skal kunne stå lenger i jobb, sier Bjørn André Ulseth-Rivelsrud i Trainor, om forliket mellom Det norske Maskinistforbund og NHO Sjøfart.

Opphever aldersbegrensning

NHO Sjøfart besluttet tidligere i år å oppheve aldersbegrensningen for sjøfolk, som gjorde at maskinoffiserer født før 1967 ikke fikk dekket høyspenningskurs som er obligatorisk for fornying av sertifikater i henhold til STCW-konvensjonen. En klok beslutning, ifølge opplæringsselskapet Trainor, som allerede har kurset godt over tusen maskinoffiserer i høyspenning. Nå forventes stor pågang, og ekstra kurs er satt opp.

Seiler uten tilstrekkelig kompetanse

-Vi vet at mange har seilt lenge uten nok kompetanse omkring sikkerhet på fagområdet elektro som de har ansvar for, sier teamleder og kursinstruktør Bjørn André Ulseth-Rivelsrud, og sikter til at maskinoffiserer født før 1967 enten har måttet dekke kurset av egen lomme, eller la være å fornye sertifikatet sitt.

De spesielle reglene til sjøs gjør at en maskinist kan ha ansvaret for det elektriske anlegget ombord, selv om han ikke har tilstrekkelig elektrokompetanse. - At alle maskinistene nå får mulighet til å øke sin kompetanse uten at de må dekke kostnadene selv er positivt for sikkerheten om bord, sier Ulseth Rivelsrud.

Bjørn André Ulseth-Rivelsrud i Trainors høyspenningslab, der den praktiske treningen foregår. Foto: Trainor

-Må ha bevisst holdning til elsikkerhet

Mange maskinister blir daglig satt til oppgaver der de må betjene elektroniske tavler og brytere med høye kortslutningsstrømmer. Noen skip har egne skipselektrikere, men Ulseth-Rivelsrud forklarer at flere maskinister bærer dette ansvaret alene. Da er det helt avgjørende at kunnskapen er på plass – små feil kan føre til brannskader og elektriske skader, og få fatale konsekvenser. Høyspenningskurset gir maskinoffiserene kunnskap om sikker til- og frakobling av kabler, motorer og trafo, samt betjening av høyspenttavler. – Vi er opptatt av at alle må ha en bevisst holdning til elsikkerhet, slik at både personskader og materielle skader kan unngås, avslutter Ulseth-Rivelsrud.

Trainor er et internasjonalt kompetanseselskap som leverer opplæringstjenester, teknisk rådgivning og utleie av personell til offshore, maritim og landbasert industri verden over.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.