Gå videre til innhold
Seniorinstruktør Hans Olav Arnesen har kontroll på forskriftene. Det må også kandidater til elektroinstallatørprøven ha, om de skal bestå eksamen. Foto: Trainor AS
Seniorinstruktør Hans Olav Arnesen har kontroll på forskriftene. Det må også kandidater til elektroinstallatørprøven ha, om de skal bestå eksamen. Foto: Trainor AS

Pressemelding -

Vanskelig å bli elektroinstallatør

Sensuren på høstens store prøve for de som skal bli elektroinstallatører har falt. Også denne gang er strykprosenten høy. Av 120 kandidater har knapt halvparten sluppet gjennom nåløyet. – Prøven skal være krevende, sier Hans Olav Arnesen i opplæringsselskapet Trainor.

Skal være krevende

Forskrift om elektroforetak (fek) beskriver kompetansekravet til elektroinstallatøren, det vil si den som skal ha det faglige ansvaret for bygging og vedlikehold av andres elektriske anlegg. For å kunne ha dette faglige ansvaret, må du ha avlagt – og bestått – elektroinstallatørprøven.

- Elektroinstallatørprøven skal være krevende, fordi det er viktig at du som skal bli installatør vet hva du driver med, sier seniorinstruktør i Trainor, Hans Olav Arnesen. To ganger i året underviser han mange av de som skal opp til prøven, og er tydelig på at god forberedelse er avgjørende for å lykkes på prøven. – Vi har over tid sett at det er en ganske klar sammenheng mellom hvor grundig man forbereder seg og hvordan man gjør det på selve prøven, sier Arnesen. Den beste måten å forberede seg på er, i følge instruktøren, å løse mange tidligere eksamensoppgaver. Disse er tilgjengelig på installatorproven.no. I tillegg finnes det forum man kan diskutere oppgaver med andre kandidater. Facebookgruppen Trainor – Installatørprøven er en av dem. - Her deles erfaringer mellom tidligere kandidater, både de som har bestått og ikke bestått, og de som skal gi seg i kast med prøven, forteller Arnesen. Forumet er åpent for alle, uavhengig om du går Trainor-kurs i forkant av prøven eller ikke.

Mange tar for lett på det

I ukene før prøven som holdes i henholdsvis mars og oktober hvert år, reiser Arnesen land og strand rundt for å forberede kandidater. Arnesen beskriver at det ofte er stort sprik i innsats hos de som har meldt seg opp til prøven. – Det er nok mange som tar litt for lett på det, og som får seg et sjokk når de kommer til selve prøven, sier han. For det er ikke nok bare å melde seg på et kurs og skumlese forskriftene: - Du må bearbeide stoffet, gå inn i problemstillingene, få det under huden. Du må øve på å tenke som en installatør. For når dagen kommer, og du står der som faglig ansvarlig – så er det nettopp du som har ansvaret dersom noe går galt. Det er et stort ansvar å ha, avslutter Arnesen.


Her er Hans Olavs tips til deg som skal ta elektroinstallatørprøven:

  • Forbered deg godt ved å løse mange tidligere eksamensoppgaver
  • Når du kommer til eksamen – les oppgaveteksten NØYE før du besvarer.
  • Besvar alle deloppgaver
  • Ikke svar på mer enn det som etterspørres

Related links

Emner

Kategorier


Trainor er et internasjonalt kompetanseselskap som leverer opplæringstjenester, teknisk rådgivning og utleie av personell til offshore, maritim og landbasert industri verden over.

Kontakter

Eva Nordskog

Eva Nordskog

Pressekontakt Head of Communications, HR and ESG. +47 90875544

Relatert innhold

Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Trainor leverer opplæring, digitale løsninger og teknisk rådgivning til offshore, maritim og landbasert industri og en bred energibransje verden over. Vi har hovedkontor i Tønsberg.

Trainor
Kjelleveien 21
3126 Tønsberg
Norge