Gå videre til innhold
Mange engasjerte elektroelever da Trainor besøkte Godalen vgs i Stavanger.
Mange engasjerte elektroelever da Trainor besøkte Godalen vgs i Stavanger.

Nyhet -

Stavanger-elever fikk ekstra sikkerhetskurs før eksamen

Dette var et kjempebra kurs! Det er kjekt med litt forandring, at det er noen andre enn lærerne, liksom. Nå føler jeg meg rustet både for eksamen og for arbeidslivet etterpå, sier Wiviann Indrevoll (18). Hun var en av rundt 40 elektroelever som fikk et heldags FSE- og førstehjelpskurs av Trainor.


Høye forventninger
Goddalen vgs. Klokken er 07:56, og et lite knippe søvnige elektroelever ankommer auditoriet til en litt spesiell dag. De samler med seg kursmateriell og finner plassene sine. Når instruktør Kjetil Lande ønsker velkommen noen minutter senere sitter rundt 40 engasjerte elever med en klar, felles uttalt forventning: - Vi forventer å lære mye.

-Dere er kjempeheldige, sier avdelingsleder Greta Bernhoff til forsamlingen. Her kommer det proffe folk og deler sin kunnskap med dere. Dette er kjempeviktig. Viktig for eksamen, og viktig når dere skal ut i arbeidslivet.


Viktig med tidlig elsikkerhetsopplæring
30 % av el-ulykkene i Norge rammer lærlinger og hjelepearbeidere. Det skyldes bl.a. manglende erfaring. Nettopp derfor er det så viktig å komme tidlig inn med god opplæring innen sikkerhet. - Når dere kommer ut i arbeidslivet skal dere gjennomgå FSE-opplæring hver 12. måned, forklarer Kjetil elevene. Dette er fordi sikkerhet er livsviktig. Kjetil bruker lang tid på å snakke med elevene om mulige årsaker til ulykker, om holdninger og motivasjon. - Holdningene dine definerer hvem du er. Har du tenkt over hva slags holdninger du har til sikkerhet? - Å fyyyyy! Utbryter forsamlingen når han viser dem bilder av skader etter strømulykker. – Motivasjonen din når du jobber ute bør være å unngå dette, sier Kjetil. Lønn er nemlig ikke den eneste motivasjonsfaktoren for å gjøre en god jobb. Dette med holdninger til elsikkerhet er også en avgjørende faktor forklarer Kjetil. Det er lett å tenke «skal bare», «er det så nøye, da» og så videre.

Kjetil går igjennom forskrifter, normer og regelverk, og krydrer med videosnutter, bilder og ekte historier fra arbeidslivet. Elevene følger nøye med, noen noterer flittig, de stiller spørsmål, kommenterer og diskuterer.

Wiviann går andre år på elektro, men er usikker på om hun får læreplass. – Det blir vel universitetet på meg, tror hun. Men jeg vet ikke helt hva. Blir nok ingeniør, tenker hun. – Vi er inne i en periode hvor våre bedrifter sliter med å få nok jobboppdrag. Dette går utover elevenes tilgang til utplasseringsplasser på VG2 og læreplass etter endt skolegang. Det er synd, for denne gjengen er så topp motivert og ville i et «normalt» marked fått læreplass. Flere av dem kunne valgt fra øverste hylle. Bernhoff forteller om en skole og avdeling med høy trivsel, lavt fravær og nesten ingen skolesluttere. Godalen videregående skole er kjent for å heve elevene faglig gjennom skoleløpet og på Elektroavdelingen har vi lav strykprosent, forklarer hun stolt. Dersom Wiviann skulle være en av de heldige, ønsker hun seg til en liten, lokal bedrift. – Sånn som E-tek, sier hun. Der har jeg vært, og likte meg veldig godt. Man har oversikt og får være med på mye forskjellig.

-Det er nesten 100% sikkert at du knekker ribbein.
Det er tid for praktiske øvelser. Kjetil presenterer topp moderne livredningsdukker, og på storskjerm vises diagrammer over kvaliteten på hjertekompresjon og innblåsinger. – To og to på hver dukke – én gjør kompresjoner og den andre tar innblåsingene, så bytter dere halvveis. Dere får 2 minutter hver, så kommer neste gruppe, forklarer Kjetil. Dere andre må følge med på tavla og gi beskjed om hvordan de presterer her fremme. Wiviann er aktiv roer, og jobber ofte som crew når det arrangeres lokale arrangementer i roklubben. Derfor har hun mange førstehjelpskurs bak seg, og inntar en naturlig hjelperolle under øvelsene. Det pustes og peses, heies og trykkes. Det er overraskende slitsomt og tungt arbeid, synes de. – Ta i, du skal trykke ca 5 cm ned og det er nesten 100 % sikkert at du knekker ribbein, sier Kjetil. Tavla viser hvilken av de fire dukkene som får best behandling. – Nr 4 blåser bra! Dypere kompresjoner nr 1, nå må du komme i gang nr 3! kommenterer Kjetil underveis og har følgende temporåd:     - Hvis dere kan den derre «her blir’e liv» med DDE, så er det perfekt tempo for hjertekompresjoner!

Nyttig og lærerikt
-Dere legger grunnlaget for hvordan utfallet blir. Gjennom deres førstehjelp kan dere utgjøre forskjellen mellom liv og død, oppsummerer Kjetil til en fortsatt lydhør forsamling mot slutten av dagen. Når evalueringsskjemaene samles inn etter endt kursdag har elevene vært rause med toppkarakterene. – Det er veldig motiverende for elevene å få besøk utenfra sånn som dette, sier avdelingsleder Bernhoff fornøyd. -De får en litt annen vinkling enn i en vanlig undervisningstime, og her får alle den samme opplæring. Jeg har vært på kurs med Kjetil før, og hans formidlingsevne er veldig bra. Denne gjennomgangen er utrolig bra og nyttig nå rett før eksamen, avslutter hun.

-Det har vært en veldig bra dag, oppsummerer Wiviann. Fint med fokus på ett tema en hel dag. Jeg har alltid vært opptatt av sikkerhet, hele familien min er det. Men det jeg kanskje har lært aller mest på kurset i dag er at jeg må bruke mer tid på å observere ting rundt meg, ikke bare handle. Jeg har litt lett for å handle spontant, reflekterer Wiviann etter endt kursdag.

Emner

Kategorier

Kontakter

Eva Nordskog

Eva Nordskog

Pressekontakt Head of Communications, HR and ESG. +47 90875544

Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Trainor leverer opplæring, digitale løsninger og teknisk rådgivning til offshore, maritim og landbasert industri og en bred energibransje verden over. Vi har hovedkontor i Tønsberg.

Trainor
Kjelleveien 21
3126 Tønsberg
Norge