Nyhet -
FSE 2017: - Målet må være å lære noe om sikkerhet, ikke bare klikke seg kjapt igjennom.
Når Ranveig Eldevik og teamet lager FSE-kurs har det faglige innholdet førsteprioritet. Det hindrer likevel ikke e-læringskursene fra å være både pedagogisk gode og visuelt fengende. Fag og formidlingsmetode går hånd i hånd på designavdelingen hos Trainor i Tønsberg. Sånt blir det nye FSE-kurs av.
Kortere kurs, men ikke på bekostning av faglig kvalitet.
Kundene vil ofte ha så korte kurs som mulig. Det skal være kjapt unnagjort. -Vi har kortet ned kursene våre, men det fins en grense – vi kan ikke la det gå på bekostning av den faglige kvaliteten. Poenget med årlig FSE er jo først og fremst at man skal lære noe om sikkerhet, kanskje endre noen holdninger, ikke at man skal klikke seg fort igjennom bare for å ha papirene i orden, fastslår Ranveig, som jobber som manusforfatter og produktansvarlig i Trainor Elsikkerhet AS.
Tid er penger, sies det, men økt sikkerhet er penger spart. Altfor mange selskap bruker altfor mye penger på ulykker som kunne ha vært unngått. Den tiden man bruker på bedre sikkerhetsopplæring er ulykkesforebygging, og forebygging er alltid rimeligere enn kostnadene ved en ulykke. Kundenes trygghet når de velger Trainor skal være at de får kurs med høyt faglig og pedagogisk kvalitet. - Vi registrerer at det tilbys «hurtig-FSE» ned i 1 time, men så langt vi har sett er ikke disse av gode nok kvalitet for vår faglige standard. Utfordringen blir å forklare kunden hvorfor den ekstra halvtimen er verdt tiden, og det mener vi absolutt den er, sier hun.
Fagnerd
Da Ranveig startet sin elektroutdanning på Horten Yrkesskole på 80-tallet var det som eneste høne i flokken. Et utradisjonelt valg til jente å være, men hun har aldri sett seg tilbake. Isteden har jenta som elsket realfag år etter år søkt mer kunnskap og erfaring, mens den store drivkraften hele tiden har vært å formidle denne kunnskapen ut til resten av elektrofolket for å gjøre bransjen dyktigere og tryggere.
En av «gutta»
Å være dame på en mannsdominert arbeidsplass har Ranveig aldri tenkt noe videre over. – Jeg skifta til arbeidstøy sammen med gutta, i en krok litt for meg selv på brakka. Det var aldri noe styr med det – jeg hadde jo stilongs under, ler hun og trekker på skuldrene. Med erfaring både som elektromontør, høyspentmontør og softwareengineer, vet hun godt hvor skoen trykker når hun nå lager kurs for samme målgruppe. Selv om hun i Trainor har flere kvinnelige kollegaer, er hun fremdeles eneste dame med elektrofaglig bakgrunn. – Jeg er heldig som har faglig sterke instruktører å sparre med, forklarer hun. - Det er helt avgjørende å kunne diskutere faget og få flere syn på et kursmanus. Det gir en viktig kvalitetssikring av innholdet.
Foto: Faglig sparring er viktig for kvalitetssikring av kurset, mener Ranveig. Her i samtale med kollega og seniorinstruktør/produktansvarlig Steinar Nilsen. (Trainor AS)
Teamarbeid, målgruppeinnsikt og formidling
I Trainor er hun kanskje «dronningen av e-læringskurs», men å skape et kurs er slettes ikke en enmannsjobb. Resten av teamet er like viktig som henne selv, og består av flere multimediedesignere, faginstruktører og prosjektleder. Sammen har de i oppdrag å lage kurs alle forstår. Det starter alltid med å definere målgruppen: hvem er kurset for, hva er deres utgangspunkt og hva skal de kunne etter endt kurs? FSE-kursene lages for flere målgrupper, også ikke-elektropersonell. Da er formidlingen alfa og omega, og også noe Ranveig brenner ekstra for: å gjøre det hele lett forståelig. – Jeg hadde en foreleser da jeg tok veiledningspedagogikk, forklarer hun, som sa: «Hvis folk ikke skjønner det du har sagt, er det din feil». - Det har blitt en leveregel for meg.
Foto: Ranveig følger interessert med på multimediadesigner Thor O. Skarsholts visualiseringsarbeid. (Trainor AS).
På lag med teknologien
Alle Trainors FSE-kurs for 2017 ligger på nå klar på trainor.no. Teamet er allerede godt i gang med neste års FSE-kurs, og har startet samtaler med flere store kunder om innhold for FSE 2018. I følge Ranveig blir neste års kurs ganske annerledes, med omfattende bruk av 3D for å gjenskape situasjoner og hendelser kursdeltakerne kan kjenne seg igjen i. Det skal lages i Trainors egne, konstruerte 3D-univers «ElectriCity». Ranveig liker å se fremover, og blir entusiastisk av mulighetene hun og resten av e-læringsteamet ser. – Alt vi kan gjøre med teknologiske virkemidler som 3D, VR, interaktive kurs og bruk av spillmetodikk og spillmotor, dette er virkelig e-læring for fremtiden, og utrolig spennende å være med på, avslutter hun.
FSE-kurs på flere plattformer.
E-læringskursene til Trainor kan gjennomføres fra PC, nettbrett eller smarttelefon, og de er tilgjengelig hele døgnet, så lenge du har wifi-tilgang og er registrert på Trainor.no. I tillegg kjører Trainor flere klasseromskurs i FSE. – Vi har noen åpne FSE-kurs i året, men de aller fleste er bedriftsinterne, forklarer kurskoordinator Christine Larsen. Da skreddersyr vi FSE-kurset for nettopp din bedrift, og sender gjerne en av våre dyktige instruktører ut til bedriftene slik at kundene slipper reisekostnader til sine ansatte. Vi kan selvsagt også skreddersy e-læringskurs spesifikt til bedrifter, forklarer hun. Det kan gjøres på forespørsel, og kan være en fin måte for bedrifter å ta eierskap i internopplæringen sin.
Gratis fagforum
Trainors instruktører og fagpersoner deler også av sin kunnskap i et åpent fagforum på nettsiden trainor.no. I det godt besøkte forumet kan fagfolk stille spørsmål og reise diskusjoner om elsikkerhet, og få svar fra andre fagfolk. Forumet driftes av Trainors instruktører.
DETTE ER FSE:
FSE er forkortelse for «Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg». Forskriften pålegger alle som jobber med eller i nærheten av elektriske anlegg å gjennomgå en årlig sikkerhetsopplæring.
Trainor tilbyr bransjerettet FSE-opplæring både som tradisjonell klasseromsundervisning og som e-læringskurs. Begge former tilfredsstiller myndighetenes krav til årlig FSE-opplæring.
Trainor tilbyr årlige FSE-kurs spesielt tilpasset bransjene industri, everk, installasjon, offshore, skip og instruert personell.