Gå videre til innhold
Det er ikke bare elektropersonell som må forholde seg til elektriske farer på arbeidsplassen. Alle som skal ha adgang til elektriske anlegg trenger riktig kunnskap. Foto/Ill.: Trainor
Det er ikke bare elektropersonell som må forholde seg til elektriske farer på arbeidsplassen. Alle som skal ha adgang til elektriske anlegg trenger riktig kunnskap. Foto/Ill.: Trainor

Nyhet -

​Tenker du på sikkerhet når du utfører arbeidet ditt i elektriske anlegg?

Du som skal utføre arbeide i nærheten av høsypenningsanlegg - vet du at strøm kan hoppe i luft? Eller hva du må vite for ikke å skape livsfarlig lysbue når du jobber i lavspenningsanlegg? Er du bevisst på faremomentene i elektriske anlegg, og har du kunnskap nok til å unngå fare?

5 ting du MÅ vite om elektriske farer:

  1. Elektriske farer er tålmodige og lunefulle. De ligger klare og slår alltid til når de gis mulighet.
  2. Elektriske farer er usynlige og stort sett lydløse. Du kan ikke se på en kabel, høyspenningslinje eller anleggsdeler om de er spenningssatt eller ikke.
  3. I høyspenningsanlegg kan du få strøm uten å være direkte i kontakt. Om du er nær nok, hopper strømmen gjennom luften og lager kontakt i en lysbue. Jo høyere spenning, dess lengre kan strømmen hoppe.
  4. I høyspenningsanlegg leder de fleste materialer strøm: treverk, gummi, tekstiler, plast, trær, vann, jord osv.
  5. Strøm søker minste motstands vei til jord. Utstyr eller maskiner i kontakt med strømførende deler vil lede strømmen direkte til bakken. Hvis du er for nær, kan strømmen finne en enklere vei til jord via kroppen din.


Slik beskytter du deg mot farlige lysbuer:

Har du nok kunnskap?

Mangelfull kunnskap hos folk som skal utføre arbeidet sitt i elektriske anlegg kan få fatale følger. Er du oppmerksom på unormale lukter og lyder som kan fortelle deg at noe er galt og du ikke må gå inn på anlegget? Vet du at du da må kontakte anleggseier?

Dette og mer til lærer du mer om i kurset "Adgang til elektriske anlegg", som skal gi nødvendig kunnskap til folk som ikke har elektrokompetanse, men som skal jobbe i områder der det er elektrisk fare. Kurset er utviklet av Trainor og kan bestilles her.

Har du flere spørsmål om elsikkerhet? Spør ekspertene i vårt fagforum - helt gratis!

Related links

Emner

Kontakter

Eva Nordskog

Eva Nordskog

Pressekontakt Head of Communications, HR and ESG. +47 90875544

Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Trainor leverer opplæring, digitale løsninger og teknisk rådgivning til offshore, maritim og landbasert industri og en bred energibransje verden over. Vi har hovedkontor i Tønsberg.

Trainor
Kjelleveien 21
3126 Tønsberg
Norge