Gå videre til innhold
Ex-merking av utstyr er viktig for å forhindre ulykker og skader på mennesker, miljø og materiell i eksplosjonsfarlige atmosfærer. Foto/Ill: Trainor
Ex-merking av utstyr er viktig for å forhindre ulykker og skader på mennesker, miljø og materiell i eksplosjonsfarlige atmosfærer. Foto/Ill: Trainor

Nyhet -

Merking av Ex-utstyr

På grunn av høy risiko, er det strenge regler for hva slags utstyr du kan ta med deg inn i et eksplosjonsfarlig område (Ex-område). Hvordan vet du om du har valgt riktig utstyr til jobben du skal gjøre?

Alt godkjent Ex-utstyr som skal tas med inn i et eksplosjonsfarlig område skal være merket. I Europa er det ATEX-direktivet som beskriver hvordan Ex-utstyr skal merkes av produsent. De samme retningslinjene er innført i Norge, i Forskrift om utstyr og sikkerhetssystem til bruk i eksplosjonsfarlig område. Ex-utstyr er som regel merket både med ATEX-merke og IECEx, som er en internasjonal standard. Hensikten med merkingen er å gi deg informasjon om at utstyret er Ex-godkjent, om beskyttelsesarter, utstyr- og gassgruppe, temperaturklasse og beskyttelsesnivå.

Av merkingen skal du blant annet kunne lese hvilke soner og gasser eller typer støv utstyret er laget for, hvilke ytre påkjenninger utstyr tåler og hva slags beskyttelsestype det har.

Dersom merkingen på brukt utstyr på grunn av slitasje ikke er leselig, kan alternative måter benyttes for å identifisere den opprinnelige merkingen, som for eksempel tag-nummer med referanse til database der opplysningene er registrert.

Krav om opplæring

Det er viktig at du som jobber i eksplosjonsfarlige områder kjenner til denne merkingen, slik at du ikke setter deg selv eller andre i fare. Faktisk stiller myndighetene krav om at du som skal jobbe i eksplosjonsfarlige områder, har gjennomgått og kan dokumentere opplæring, for eksempel gjennom e-læringskurs som Sikker adferd i eksplosjonsfarlige områder. Der kan du blant annet lære mer om merking og standarder. Er du i tvil om hva som klassifiseres som et Ex-område? Her kan du lese mer om hva som er et Ex-område..

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Sverre Isaksen

Sverre Isaksen

Seniorinstruktør og produktansvarlig Ex Ex-kurs, Ex-forum +47 984 ­30 ­869

Relatert innhold

Opplæring for fagfolk. Av fagfolk.

Trainor leverer opplæring, digitale løsninger og teknisk rådgivning til offshore, maritim og landbasert industri og en bred energibransje verden over. Vi har hovedkontor i Tønsberg.

Trainor
Kjelleveien 21
3126 Tønsberg
Norge