Presserom

Til trainor.no
Følg Trainor

Petroleumstilsynet: - Nettbasert opplæring som kompenserende tiltak

Pressemelding   •   mar 25, 2020 15:04 CET

E-læring og annen nettbasert opplæring blir viktig for å ivareta kompetansebehovet i petroleumsnæringen under koronasituasjonen. Foto/illustrasjon: fra E-læringsuniverset Electri City, av Trainor Elsikkerhet AS

I e-post til alle ansvarshavende for elektriske anlegg i Nordsjøen, kommer Petroleumstilsynet (Ptil) med oppklaringer om hvordan bransjen skal forholde seg til manglende muligheter til lovpålagt opplæring nå i "koronatiden". Avviksbehandling og nettbaserte kurs, er tilsynets oppskrift.

Petroleumstilsynet svarer på spørsmålet mange nå stiller seg i en tid der vi skal ha minst mulig nærkontakt med hverandre: Hvordan skal vi ivareta kravene til lovpålagt opplæring, for eksempel i praktisk førstehjelp?

«Praktisk opplæring (eks. knyttet til førstehjelp) inngår som en del av årlig elsikkerhetsopplæring, jf. aktivitetsforskriften § 91 om arbeid i og drift av elektriske anlegg med veiledning. Som følge av COVID 19 viruset ser vi at klasseromskurs og den praktiske delen av opplæringen ikke er hensiktsmessig for å hindre spredning.

Manglende utførelse innebærer at det må gjennomføres avviksbehandling, jf. styringsforskriften § 22 om avviksbehandling.

Kompenserende tiltak som følge av intern avviksbehandling, jf. nevnte SF § 22, må besørge at sikkerheten fortsatt kan ivaretas på en forsvarlig måte ved arbeid i og drift av elektriske anlegg. Kompenserende tiltak kan blant annet innbefatte utførelse av nettbasert opplæring.

Praktisk opplæring som nå utsettes må tilstrebes gjennomført snarlig etter normalisering av den nåværende situasjonen.»

E-læring og webinarløsninger

Bransjen har i flere år benyttet seg av nettbasert opplæring, eksempelvis FSE som e-læringskurs, med teoretisk førstehjelp inkludert. - Forskjellen blir nå at den praktiske delen, med HLR, kan utsettes til koronakrisen er over og tiltakene opphevet, forklarer Ole Petter Sørensen, seniorinstruktør i Trainor. Han er glad for at Petroleumstilsynet presiserer dette, og mener det er et viktig tiltak for sikkerheten: - Å utsette sikkerhetsopplæringen er ikke et godt alternativ. Vi må holde hjulene i gang, samtidig som vi må ivareta sikkerheten på en skikkelig måte. Da er det viktig å ta de kursene man kan ta, enten som e-læring eller webinar, og så kan man heller ta de praktiske øvelsene så fort mulighetene åpner seg for det igjen, sier Sørensen. 

Her kan du lese mer om Petroleumstilsynets sikkerhetsvurderinger i koronasituasjonen.

Trainor er et internasjonalt kompetanseselskap som leverer opplæringstjenester, teknisk rådgivning og utleie av personell til offshore, maritim og landbasert industri verden over.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.